W tym roku w słoikach mieć będę:
-> ogórki w musztardzie od Agi B.
- 2 kg ogórków (bez obierania)
- 1 litr wody
- 2,5 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 musztarda
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- 4 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 kg cukru
- 10 łyżek oleju
Ogórki pokroić w ćwiartki i zasolić. Można odstawić na 6 godzin, można krócej. Ja czasem czekanie pomijam. Powkładać do słoików.
Zalewę zagotować, gotować 5 minut. Zalać nią ogórki. Zapasteryzować.
Zalewy nie starcza na podaną ilość. Niestety nie pamiętam ile więcej jej zrobiłam, ale wydaje mi się, że o połowę.
- 4 kg ogórków
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- 6 czerwonych papryk
- 0,5 kilo cebuli
- 3 łyżeczki świeżego kopru
- 3 szklanki octu
- 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 5 szklanek cukru
- 6 szklanek wody
- 1 opakowanie przyprawy curry
Tu też nie wiem na ile starcza zalewa, bo po raz pierwszy robiłam te ogórki i zrobiłam tylko z 2 kilogramów :)
Starcza dokładnie na 4 kg ogórków tyle ile w przepisie. Pozdrawiam. Ewa R. :):):)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Będę skopiować książkę kucharską
OdpowiedzUsuńRestauracja w Tel Avivie