czwartek, 28 sierpnia 2014

Bułki z ziemniakami wersja druga

bułki z ziemniakami
Tym razem przepis od Liski. U niej są to klasyczne "Małgosie", u mnie - zwykłe buły, bo mi ten przedziałek nijak nie wychodzi ;) Przepis z moimi zmianami.
Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży + 40 g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę
  • 20 g miękkiego masła
  • 80 g wody
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki, poczekać aż się napuszą. Jeśli się niechcący wrzuci je do zimnego mleka (co mi się nagminnie zdarza) można je uratować wstawiając kubek z nimi do miski z gorącą (nie wrzącą) wodą.
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Tuż przed włożeniem bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Liska radzi, żeby na jego dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu.
Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.

Rewelacja. Pyszka! Do częstego powtarzania :)

Ratuję drożdże wrzucone do zimnego mleka ;)

Składniki przed wymieszaniem

I już wymieszane

Ciasto po wyrośnięciu

Upieczone :)

I w przekroju

2 komentarze:

  1. ależ piękne i apetyczne te bułeczki, nie ma to jak domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Wczoraj mi brakło chleba na dzisiejsze śniadanie, to machnęłam bułki z otrębami. Szybko i smacznie!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)