Kolejny Hamelmanowy. Co tu dużo mówić - kolejny strzał w dziesiątkę! To pierwszy bochenek, przy którym składałam ciasto. Daje to naprawdę niesamowite efekty - ciasto naprawdę szybciej rośnie.
Zaczyn:
- 55g mąka pszenna chlebowa
- 70g woda
- 10g dojrzały zakwas
Ziarno:
- 80g ulubionych ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane)
- 100g wody
Chleb:
- 170g mąka pszenna chlebowa
- 225g mąka pszenna razowa
- 175 g woda
- 10g sól
- 3g drożdże suche
- 15g miód
- cały zaczyn
- namoczone ziarno wraz z wodą (jeśli się nie wchłonęła)
Odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Jeśli chleb rośnie 2 godziny - należy go złożyć po godzinie (ja tak zrobiłam). Po tym czasie uformować bochenek (u mnie jak zwykle foremka, ale ciasto ma super konsystencję do formowania). Odstawić chleb do wyrastania na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni. Tuż przed włożeniem chleba - spryskać ścianki wodą. Piec 40-45 minut.
Chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu, najlepiej po kilku godzinach.
Wymieszany zaczyn (baaardzo płynny i dziwny, dwa razy go robiłam, bo za mi się wydawało, że coś nie wyszło ;))
Wymieszane składniki
Ciasto po pierwszym wyrastaniu
Tutaj złożone
Ciasto po drugim wyrastaniu
Prosto z piekarnika :)
Wymieszany zaczyn (baaardzo płynny i dziwny, dwa razy go robiłam, bo za mi się wydawało, że coś nie wyszło ;))
Wymieszane składniki
Ciasto po pierwszym wyrastaniu
Tutaj złożone
Ciasto po drugim wyrastaniu
Przełożone do foremki - po ostatecznym wyrastaniu, tuż przed włożeniem do piekarnika
Prosto z piekarnika :)
Ale jesteś pracowita i zdolna.
OdpowiedzUsuńKolejny chlebek który uśmiecha się do mnie.
Niestety z monitora :)
Ło, jeszcze mnie nikt nigdy nie nazwał pracowitą :D Dzięki!
Usuń