Własny, bo mi się proporcje zakwasu z przepisu pomyliły, mąka pszenna razowa wyszła i musiałam kombinować. Przy drugim pieczeniu przepis udoskonaliłam i włala! Mój chleb :) Jak ktoś lubi zbite, mokre bochenki to to jest właśnie taki przepis. Do tego prosty jak budowa cepa ;) Pamiętać tylko trzeba, żeby zakwasu zrobić dużo, a nie kilka łyżek jak w przepisach Hamelmana.
Składniki na 2 bochenki:
- 1 kg mąki żytniej chlebowej
- 850g wody
- 20g soli
- 230g zakwasu
- 150g słonecznika
Wszystko wymieszać, przełożyć łyżką do wyłożonych papierem keksówek, zwilżyć rękę wodą i wyrównać ciasto, a następnie odstawić do wyrastania (jakieś 4 godziny w zależności od pogody).
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.
Jezu jak bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo! :)
Usuń