poniedziałek, 1 czerwca 2015

Batony z amarantusem

domowe batony musli

Domowe batony musli :) Od Julity Bator z "Zamień chemię na jedzenie". Tylko bez cukru, bo są wystarczająco słodkie.

Składniki:
  • 25g migdałów 
  • 50g daktyli suszonych
  • 40g żurawiny
  • 50g płatków owsianych górskich
  • 20g ekspandowanego amarantusa
  • 30g sezamu
  • 100g miodu
  • 50g masła

Migdały posiekać, daktyle i żurawinę pokroić. Migdały podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać do do nich płatki owsiane i razem podpiec. Na końcu dodać sezam co chwilę mieszając. 
W rondelku roztopić masło i miód. Delikatnie gotować około 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (12x22cm), a po wystudzeniu włożyć ją do lodówki. Po kilku godzinach wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać pooddzielane papierem do pieczenia, żeby się nie sklejały.

domowe batony musli

6 komentarzy:

  1. Mnie jakoś smak amarantusa nie przekonuje. Chociaż, żeby zuzuć tą paczkę, którą mam chyba popełnię ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast amarantusa może być cokolwiek innego ekspandowanego. Byle małe, żeby się ładnie lepiło.

      Usuń
  2. uwielbiam amarantusowe batoniki z bakaliami, super!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)