niedziela, 14 czerwca 2015

Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie, z łamanym ziarnem orkiszu - PRZEPYSZNY!


Jest tak dobry, że robiłam go 4 razy z rzędu, a w planach mam kolejny raz (będę go robić póki mi się łamane ziarno nie skończy). Naprawdę szczerze polecam :)

Składniki na 2 bochenki.
Zaczyn:
  • 181g mąki żytniej chlebowej
  • 145g wody
  • 9g aktywnego zakwasu
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.

Namoczone ziarno:

  • 150g łamanego orkiszu
  • 150g wody
Ziarno zalać wodą, przykryć i odstawić.

Ciasto właściwe:

  • 576g mąki pszennej chlebowej
  • 181g prażonego ziarna słonecznika
  • 431g wody
  • 20g soli
  • 14g melasy / miodu
  • 5g suchych drożdży
  • cały zaczyn
  • całe namoczone ziarno
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty, potem przez kolejne 3 na drugiej. Odstawić na godzinę.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki lub przełożyć do keksówek. Odstawić do końcowego wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.

Przepis oczywiście Hamelmana. P O L E C A M !

Niestety tym razem zdjęcia "w trakcie" nie wyszły, więc zdjęcie zaczynają się od etapu przed drugim wyrastaniem:
domowy chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie

Tu już po:
domowy chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie

I  upieczony chleb w przekroju:
domowy chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie

 A tu cały bochenek - pięknie zawsze wyrasta!
domowy chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie

Chleb zgłaszam do czerwcowej (ponoć już ostatniej! :() listy "Na zakwasie i na drożdżach" z bloga Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)