W niedzielę miała do mnie przyjść daaaaaaaaawno niewidziana znajoma. W domu było sporo rabarbaru i standardowa zawartość lodówki / półek z mąką. Więc uderzyłam na KS, wklepałam w wyszukiwarkę "proste ciasto ucierane" i włala! Oto i ono w wersji rabarbarowej. Polecam - wydaje mi się, że nie można go zepsuć!
Składniki:
- 5-6 pędów rabarbaru
- 3 łyżeczki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 8 - 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie rabarbar pokroić w nieduże plastry, zasypać cukrem.
Ciasto wylać na tortownicę, na wierz wyłożyć rabarbar i wstawić do piekarnika na 60-70 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńI szybko, czyi tak jak lubię ;) Dzięki!
UsuńTeż bardzo często robię takie ciasta ucierane. Są pyszne, idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać - to moje pierwsze we własnej kuchni!!
Usuńna jaki rozmiar blachy to ciacho?
OdpowiedzUsuńTortownica ma 24 centymeterki :)
UsuńSzybko i smacznie to najlepiej :)
OdpowiedzUsuń