Kolejny Hamelman. Kolejny pyszny bochenek, dobry zaraz po ostudzeniu oraz świeży trzeciego dnia. Super się formuje, elegancko wyrasta i nie traci kształtu.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 272g mąki żytniej razowej
- 227g wody
- 14g zakwasu
Całość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe:
- 454g mąki chlebowej
- 181g mąki żytniej chlebowej
- 391g wody
- 17g soli
- 5g drożdży suchych
- 100g pestek dyni
- 100g słonecznika
- cały zaczyn
Wszystkie składniki oprócz pestek wymieszać 3 minuty na pierwszym biegu i 3-4 minuty na drugim. Dodać pestki i mieszać tylko tyle, żeby pestki się równomiernie rozłożyły. Ciasto odstawić na godzinę do wstępnej fermentacji. Następnie uformować 2 bochenki i odstawić na 50-60 minut.
Piec kwadrans w 240 stopniach, a następnie 20-25 minut w 230.
Wymieszany zaczyn
Po nocce pracy
Wymieszane ciasto
Uformowane bochenki
Bochenki wyrośnięte, tuż przed wstawieniem do piekarnika
Chleb również ląduje na marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)