środa, 22 kwietnia 2015

Chleb żytni na zakwasie

Hamelman, chleb pszenno-żytni

Kolejny Hamelman. Kolejny pyszny bochenek, dobry zaraz po ostudzeniu oraz świeży trzeciego dnia. Super się formuje, elegancko wyrasta i nie traci kształtu.

Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
  • 272g mąki żytniej razowej
  • 227g wody
  • 14g zakwasu
Całość wymieszać, odstawić na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 454g mąki chlebowej
  • 181g mąki żytniej chlebowej
  • 391g wody
  • 17g soli
  • 5g drożdży suchych
  • 100g pestek dyni
  • 100g słonecznika
  • cały zaczyn
Wszystkie składniki oprócz pestek wymieszać 3 minuty na pierwszym biegu i 3-4 minuty na drugim. Dodać pestki i mieszać tylko tyle, żeby pestki się równomiernie rozłożyły. Ciasto odstawić na godzinę do wstępnej fermentacji. Następnie uformować 2 bochenki i odstawić na 50-60 minut.
Piec kwadrans w 240 stopniach, a następnie 20-25 minut w 230.

Wymieszany zaczyn
Hamelman, chleb pszenno-żytni

Po nocce pracy
Hamelman, chleb pszenno-żytni

Wymieszane ciasto
Hamelman, chleb pszenno-żytni

Uformowane bochenki 
Hamelman, chleb pszenno-żytni

Bochenki wyrośnięte, tuż przed wstawieniem do piekarnika
Hamelman, chleb pszenno-żytni

A to już dnia następnego, tuż przed konsumpcją ;)
Hamelman, chleb pszenno-żytni

Chleb również ląduje na marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej w tym miesiącu na Akacjowym blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)