Tydzień grecki w Lidlu u mnie w domu zawsze oznacza to samo - tydzień z sałatką z halloumi! Jest banalna i szybka w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z ciepłym elementem jak i śniadanie do pracy - zgrillowane, zimne halloumi jest prawie tak samo smaczne, jak to na ciepło :)
Składniki na 1 osobę:
- 1/3 opakowania sałaty (dowolnej, ulubionej; można tez oczywiście dać np samą roszponkę)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko na twardo (lub półtwardo - gotowane 4 minuty od momentu zagotowania wody)
- 75g sera halloumi (czyli po prostu 1/3 opakowania)
- 1-1,5 kromki domowego chleba na grzanki
mój ulubiony sos
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/innego słodzika (ja do sałatek zazwyczaj daję syrop, bo zawsze jest płynny :))
Sałatę rozłożyć na talerzyku, dodać przekrojone na pół pomidorki. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę.
Ser podsmażyć na patelni/patelni grillowej (kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni, ja lubię taki ciemniejszy :)). Chleb skropić olejem (u mnie ostatnio króluje ryżowy), posypać ulubionymi przyprawami i położyć na patelni obok sera.
Jajko pokroić na 4, położyć na sałatę, delikatnie posolić. Dodać ser i grzanki.
I smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)