Pyszna rzecz! Zdecydowanie do powtórzenia póki jeszcze sezon botwinkowy trwa :) Kaszotto z tego co w domu było.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 cebula
- pół szklanki kaszy pęczak
- 1 marchewka
- kawałek kalafiora (około 300g)
- pęczek botwinki
- pojedyncza pierś kurczaka
- 2 szklanki bulionu
- olej rzepakowy o smażenia
- sól, pieprz, tymianek
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pęczak i cebulę, podsmażyć kilka minut. W międzyczasie pokroić marchewkę i buraczki w półplasterki, kurczaka w niewielką kostkę. Kalafiora przemielić w malakserze, albo bardzo drobno skroić nożem (kroić jakby w cieniutkie plasterki - kalafior porozpada się na patelni). Na patelnię dodać jeszcze troszkę oleju, warzywa, przyprawy do smaku (jeśli bulion jest słony najlepiej soli już nie dodawać) i smażyć wszystko przed 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przesunąć wszystko na skraj patelni, na środek dodać kurczaka, posolić i popieprzyć go i obsmażyć ze wszystkich stron. Po tym czasie wszystko wymieszać, dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez 20 minut. na 2-3 minut przed końcem dodać liście botwinki, wszystko przemieszać.
Tak się rozprawiam z kalafiorem jak mi się nie chce malaksera wyjmować ;)
Tak się rozprawiam z kalafiorem jak mi się nie chce malaksera wyjmować ;)
A tartę z botwinką robiłaś z fetą od Liski?
OdpowiedzUsuńRobiłam, ale nie z fetą, a z ricottą i nie tarta stricte, ale bardziej placek drożdżowy z KS.
Usuńto poproszę przepis :) dziś robie to, co powyżej, ale z czosnkiem, bo nie moge cebuli ;)
UsuńTo bazowy, a swoje of kors pozmieniałam ;)
Usuńhttp://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/placek_z_botwinka/przepis.html
pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Najlepsze w nim jest to, że można dowolnie składniki dopasować do zawartości lodówki ;)
Usuń