sobota, 16 maja 2015

Musztardowe roladki szparagowe z indykiem

szparagi,indyk,roladki,musztarda,obiad

Jak sezon to sezon, trzeba korzystać na maksa! Tym razem roladki szparagowe z indykiem. Pierwszy raz widziałam coś podobnego u Asi, kilka lat temu, od tego czasu roladki to coroczna pozycja obowiązkowa. Zazwyczaj robię je z mięsa które akuratnie mam w domu, przyprawiam tak jak akurat mam ochotę. Tym razem musztarda, sól i pieprz, nic więcej.

Składniki na 2 porcje:
  • 12 szparagów
  • 4 plastry indyka (jakieś 300g)
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego (albo szynki parmeńskiej)
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowane olejem rzepakowym 
  • nieduży pasek folii aluminiowej
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Plastry indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, odrobinkę posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Z boczku wyciąć oczka i skórę. 3 szparagi zawinąć w jeden kawałek indyka (przyprawami do środka), 2 kawałki boczku i ułożyć w naczyniu. Powtórzyć z resztą składników, przykryć główki szparagów kawałkiem folii aluminiowej. Piec 20-22 minuty (w zależności od rodzaju mięsa).
Zawsze podaję z ziemniakami, sałatek nie trzeba (przecież są tam szparagi), ale ja zazwyczaj daję coś lekkiego - tym razem sałata z rzodkiewkami i jogurtem (działka zaczęła produkować nowalijki, więc korzystam).

Przed piekarnikiem...
obiad,szparagi,roladki,indyk

a tu już po :)
obiad,roladki,szparagi,indyk,musztarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)