Jest na nie kilka przepisów. Najsłynniejszy to chyba ten z Moich Wypieków. Ja najczęściej robiłam z tego przepisu (z modyfikacjami). Ale od dziś robić będę tylko i wyłącznie ciasto od Burczy mi w brzuchu. Idealnie czekoladowe, miękkie, rozpływające się w ustach. Cud, miód i orzeszki!
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 50 g masła/oleju kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka mielonej kawy
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 50 g mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub ryżowej
- szczypta soli
Ugotowana kasza będzie konsystencją przypominała budyń. Ostudzić masę i zblendować ją blenderem z jajkami na gładkie ciasto. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Polecam do kawy!
Uwielbiam.......to Twoje brownie!!!!! breśka
OdpowiedzUsuńI na co Ci ta dieta babo ;)
UsuńW jakiej blaszce robisz to ciasto?Chodzi mi o wymiary.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj 16x25 po dnie mierzone. Jak mam ochotę na niższe, bardziej klasyczne to w większej :)
Usuńok :) żebym wiedziała do jakiej dopasować ;)
Usuń