Jeśli ktoś do domowej masy makowej kupił cały mak i nie chce mu się go mielić - zapraszam na pyszny makowiec z jabłkami. Autorstwa Martity :)
Składniki:
- 1 kg jabłek szara reneta
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 300 g suchego maku (nie mielonego)
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru (jeśli macie słodkie, nie kwaśne, jabłka, to mniej)
- 150 g miękkiego masła
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem cytrynowym, wymieszać i odstawić.
Mak utrzeć z masłem, cukrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Jabłka posypać kaszą manną, wymieszać, dodać do masy makowej, znowu wymieszać, dodać ubitą pianę iiii znowu wymieszać ;) Polecam robić to rękami.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 40 stopni (aż będzie zarumienione z góry).
Po wystudzeniu polać lukrem (u mnie pomarańczowy, czyli cukier puder i wyciśnięty sok :)). Smacznego!
Wygląda bardzo zachęcająco!: )
OdpowiedzUsuńhttps://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
Zapisuje ! Przyda sie bo lubie makowce , tylko przeraza mnie "utrzec mak" too juz znaczy machanie reka (?) czy jest inna alternatywa ... mixer?
OdpowiedzUsuńNooo i prosze wracac na bloga i dzielic sie nowosciami a nie tylko na Insta ;)
Dooo milego !
Nieeee no, ten pierwszy etap to mikserem! Rękami polecam dopiero pianę domieszać :)
UsuńA wrócę na pewno, tylko teraz ciężko, bo gotuję nocami i nkema jak dobrego zdjęcia zrobić. Ale dziękuję! To bardzo miłe, że ktoś "tęskni" ;)