Helska, bo przepis przywieźliśmy z Helu, gdzie dobre 20 lat temu całą rodziną spędzaliśmy wakacje. To jeszcze były czasy, że surówki robiło się samemu, a nie zamawiało wiadrami u Grześkowiaka, ah! W knajpce, w której się stołowaliśmy, podawali ją do ryby. Ostatniego dnia mama poprosiła kucharza o przepis. Zapewniła, że jesteśmy ze Śląska, nie z konkurencji i przepis dostała ;)
Przepis jest dobry i do starej kapusty, i do białej, i do włoskiej. Ale zdecydowanie najlepszy jest z kapustą młodą, mniam! Ja przyprawy daję na oko, ale na potrzeby spisania przepisu - wszystko pomierzyłam i wyszło jak poniżej.
Składniki na surówkę dla 3 osób:
- pół główki młodej kapusty
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1,5 łyżkeczki octu jabłkowego (lub dowolnego)
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki musztardy
Zapisałam sobie przepis, musi smakować naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńOd 20 lat ją robimy - to musi o czymś świadczyć :D
Usuń