wtorek, 10 maja 2016

Surówka helska - przepis z maminego zeszytu


Helska, bo przepis przywieźliśmy z Helu, gdzie dobre 20 lat temu całą rodziną spędzaliśmy wakacje. To jeszcze były czasy, że surówki robiło się samemu, a nie zamawiało wiadrami u Grześkowiaka, ah! W knajpce, w której się stołowaliśmy, podawali ją do ryby. Ostatniego dnia mama poprosiła kucharza o przepis. Zapewniła, że jesteśmy ze Śląska, nie z konkurencji i przepis dostała ;)
Przepis jest dobry i do starej kapusty, i do białej, i do włoskiej. Ale zdecydowanie najlepszy jest z kapustą młodą, mniam! Ja przyprawy daję na oko, ale na potrzeby spisania przepisu - wszystko pomierzyłam i wyszło jak poniżej.

Składniki na surówkę dla 3 osób:
  • pół główki młodej kapusty
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 łyżkeczki octu jabłkowego (lub dowolnego)
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki musztardy
Kapustę poszatkować (młodą można mniej drobno, starą - jak najcieniej). Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, odstawić do zmiękczenia kapusty. Młoda mięknie już po pół godzinie, starej potrzeba więcej czasu.

Na zdjęciu podana z kotlecikami z indyka i młodymi ziemniaczkami.


surówka z białej kapusty

2 komentarze:

  1. Zapisałam sobie przepis, musi smakować naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od 20 lat ją robimy - to musi o czymś świadczyć :D

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)