Wspominałam ostatnio, że mam naprawdę niewiele czasu. Na wszystko, w tym na gotowanie. W odstawkę odeszły wymyślne dania - teraz kryterium jest czas (i najlepiej możliwość ugotowania danego dania na 2 dni ;)). Z pomocą przychodzi tu niezawodna Asia i jej schab z marchewką w sosie porowym. Pyszne mięso z jednego garnka, bez potrzeby wcześniejszego obsmażania. Zmieniłam tylko ilość marchewki i czasy gotowania (nie chciałam, żeby z warzywa zrobiła się pomarańczowa paćka). Zapraszam!
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 2 niewielkie marchewki
- 700 g schabu bez kości
- po szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu
- 500 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
W garnku o grubym dnie (u mnie żeliwny) rozgrzać olej i masło, poddusić pokrojonego na półplasterki pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.
Cienko pokrojony schab (jakieś 0,5 cm, to ważne, żeby danie nie gotowało się wieki!) włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 45 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić (najszybciej szczypczykami).
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 30 minut.
Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty - dodać odrobinę więcej mąki i pogotować danie jeszcze kilka minut bez przykrycia.
Mięso podałam z ziemniakami z wody i sałatką z kapusty pekińskiej. Równie dobrze sprawdzą się wszelakie "słoikowe" sałatki (np. buraczki!) - dzięki temu obiad będzie jeszcze szybciej.
Smacznego!
Jak z jednego garnka to biorę :) Wygląda ekstra :)
OdpowiedzUsuńTeraz to właściwie tylko takie ;)
Usuń