Kolejna wariacja mojego ulubionego chińczyka. Tym razem ze śeieżym groszkiem przyniesionym wczoraj z działki - pycha!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 150 g świeżego groszku
- 1 pierś z kurczaka
- papryka słodka i ostra
- kurkuma
- imbir
- łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- sos (4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki wody, 5 łyżek sosu sojowego, 4 czubate łyżki brązowego cukru)
Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zasypać mąką i przyprawami do smaku, podlać łyżkę sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w niewielkie słupki. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni, wrzucić cebulę, po kilku minutach marchewkę. Smażyć 6-7 minut, dodać groszek, wymieszać i trzymać na patelni jeszcze przez 3 minuty. Następnie warzywa przesunąć na bok, a na środek patelni wrzucić kurczaka i dokładnie obsmażyć. Całość wymieszać, wlać sos i mieszając smażyć jeszcze kilka minut, aż sos dokładnie pokryje warzywa.
W międzyczasie przygotować makaron chiński. Wyłożyć go na talerze, wrzucić zawartość patelni.
Smacznego :)
Chcę to zjeść :)
OdpowiedzUsuń