Kilka lat temu założyłam ogródek warzywny. Po pierwszym roku, który określam jako "poszłam na żywioł i żywioł mnie zmiótł" - w drugim podeszłam to sprawy rozsądniej. Zaczęłam czytać, szukać, sprawdzać informacje teoretyczne z praktykami. Zapisałam się na kilka for dla ogrodników amatorów. Co zauważam w okolicy sierpnia? Wysyp pytań "co zrobić z pomidorkami koktajlowymi, bo już nie mam pomysłów"😅 Tak, tak, też co roku popełniam ten błąd, mimo doświadczenia 😂 W tym roku z pomocą przyszła mi Iwona (pozdraaaaaaaaaaawiam! 😘), a, że nie jestem samolubna - dzielę się przepisem z Wami (i zapisuję go sobie na za rok, tu nie zginie 😉).
Składniki:
- pomidorki koktajlowe, u mnie porzeczkowe (Iwona daje jedno opakowanie, tu - ile mi się zebrało)
- pół puszki kukurydzy
- 4-5 ogórków zielonych (fajnie też smakuje z konserwowymi)
- czubata łyżka majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, umyte pomidorki, posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko z łychą majonezu, ewentualnie doprawiamy. Zajadamy np z kolacją :)
Smacznego!
Szybko, smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń