Od kilku lat robię ogórki i co sezon zastanawiam się jakie to były proporcje tej soli do wody. Czas je wreszcie spisać! Co prawda przepis jest tym najprostszym z możliwych, z podstawowych składników, ale ważnym jest, żeby nie przesolić. W końcu to ogórki małosolne ;)
Do robienia ogórków bardzo polecam zaopatrzenie się w specjalne, gliniane naczynie z przewężeniem u góry. O takie.
Nie wiem jak to działa, ale i ja, i mama zauważamy, że ogórki w nim robione nie wytwarzają piany, którą przy innych naczyniach trzeba co jakiś czas z góry zbierać.
Polecam również zalewanie ogórków gorącą wodą - przyspiesza ona kiszenie i znacząco skraca cały proces - spróbujcie!
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych (wybieram jak najmniejsze)
- 2,5 litra gorącej wody
- 5 płaskich łyżek soli kamiennej
- pęczek koperku, najlepiej z korzonkami
- główna czosnku
- kilka cm korzenia chrzanu
Na dno naczynia układam trochę kopru, czosnku i chrzanu. Potem układam umyte ogórki, naprzemiennie z resztą przypraw. Na górę zostawiam trochę koperku. Całość zalewam gorącą, posoloną wodą tak, żeby całość zatopiła. Przykrywam przykrywką i po trzech dniach zaczynam testować czy to już TO :)
Bardzo ladne kamionka. Nooo wlasnie - zalac goraco woda , u mnie sie zwyczajnie zrobily miekkie ale to moze byc przez ogorki bo kupne ... teraz uzywam juz letniej i w zeszlym roku wyszly wspaniale.
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze nie ma ogorkow ... czekam ;)
Kromka z domowego chleba i masleko aaa do tego ogorek i nic wiecej nie potrzeba - uczta , ze hej ! ;)
Ja najbardziej lubię talerz pół na pół. Połowa ogórków, połowa pomidorów od dziadka. Tak można żyć! :D
UsuńUwielbiam domowe ogórki kiszone, zwłaszcza te jedzone na świeżo. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.mecooks.com
OdpowiedzUsuń