W oparciu o przepisy z Filozofii opracowałam podstawowy przepis na 6 owsianych, śniadaniowych muffinek, akuratnie po 3 na posiłek, idealnie :) Są dwie niezmienne podstawy: 3/4 szklanki płatków owsianych i 1 jajko, trzeci konieczny składnik to jakiś nabiał (pół szklanki jogurt/maślanki/sera białego). Do tego trochę jakiegoś słodzika, owoce/mus owocowy/czekolada, wiórki kokosowe, co kto lubi. I śniadanie jak się patrzy gotowe!
Składniki na 6 (lub 7 płaskich) sztuk:
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- pół szklanki jogurtu (lub innego nabiału - maślanki, sera białego zmieszanego z mlekiem, sera twarogowego; ważne, żeby konsystencja była podobna do tej z jogurtem)
- 2 łyżeczki miodu (lub inny słód/cukier/syrop klonowy)
- dodatki (a zdjęciu są muffiny z malinami - 12 sztuk i garścią ziaren kakaowca; inne dodatki to starte jabłko, pokrojone truskawki, rodzynki, posiekana czekolada, rozdrobniony banan, wiórki kokosa, żurawina - no co dusza zapragnie!)
Muffinki są banalnie proste w wykonaniu - miesza się wszystko, napełnia silikonowe foremki (od papilotek baaardzo ciężko się odrywają, z metalowej, wysmarowanej masłem formy ciężko je wyjąć, a potem ciężko umyć formę), wstawia do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze całość minimum 35 minut. Studzi się na kratce. Tadaaaam :)
Wyglądają ślicznie :) Muszę je odtworzyć w wersji wegańskiej :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam np z musami owocowymi :)
UsuńPolecam np z musami owocowymi :)
Usuń