Inspiracja starym przepisem Asi. Uwielbiam to danie i mogłabym je jeść co tydzień!
Składniki (na 3 osoby)
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 300 g (4 spore, 5 mniejszych) ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta pikantnego pieprzu cayenne
- 250g passaty
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 400 g filetów ryby (u mnie morszczuk/dorsz, różnie)
- szczypta suszonego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodać przyprawy, gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać passatę, doprawić solą, przykryć naczynie i dusić przez kilka minut (z 5 ;)).
Dodać ciecierzycę, wymieszać, podgotować, wrzucić pokrojone ziemniaki i delikatnie wymieszać. Położyć filety na wierzchu, odrobinkę posolić, popieprzyć i oprószyć rybę koperkiem. Zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i gotować przez 8 minut. Jak ryba będzie już ugotowana, zdjąć naczynie z ognia, posypać natką pietruszki.
Na patelni, tuż po przyprawieniu ryby
A tu już po ugotowaniu ryby:
I tuż przed konsumpcją :)
U nas będzie bez cebuli ;) cieciorka jest już w Lidlu dostępna-widziłaś?
OdpowiedzUsuńMam zapasy z zamówienia z młyna, ale jak się skończy to dobrze wiedzieć! Dzięki :)
UsuńMam zapasy z zamówienia z młyna, ale jak się skończy to dobrze wiedzieć! Dzięki :)
UsuńMusiałam zrobić z soczewicą, bo nie wpadłam, ze cieciorkę trzeba namoczyć ;)
UsuńPolecam opcję moczenia, gotowania i mrożenia sporej ilości - w ten sposób masz cieciorkę zawsze pod ręką :)
UsuńWypróbuję :) chociaz ja często kupuję też gotowaną na parze z puszki ;)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak podanej rynki ja jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść, ale może faktycznie i ja niedługo spróbuję. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o mnie to polecam każdemu wykonanie przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-z-ryzem-i-swieza-salatka-z-grejpfruta-i-kopru/ gdyż pieczony łosoś zawsze wychodzi pysznie.
OdpowiedzUsuń