Zapomniany przepis z czasów sezonu cukiniowego. Akuratnie na kolejny ;) Coby się za dużo nad pysznym burgerem nie rozwodzić. Proste, w ogóle nie suche danie z indyka. Od Asi. Polecam!
Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula
- 1 malutka cukinia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Mięso indyka zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po chwili smażenia dodać suszone oregano, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać drugą łyżkę oleju, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Cukinię przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i smażyć burgery po około 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)