sobota, 21 lutego 2015

Burgery z indyka


Zapomniany przepis z czasów sezonu cukiniowego. Akuratnie na kolejny ;) Coby się za dużo nad pysznym burgerem nie rozwodzić. Proste, w ogóle nie suche danie z indyka. Od Asi. Polecam!

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 1 malutka cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso indyka zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po chwili smażenia dodać suszone oregano, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez minutę.

Dodać drugą łyżkę oleju, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minuty do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Cukinię przestudzić, dodać do mięsa i wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i smażyć burgery po około 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)