poniedziałek, 2 lutego 2015

Chińskie - miłość od pierwszego wejrzenia, stała i niezmienna od lat!

kurczak z warzywami, po chińsku
Tak, wszystko to prawda. UWIELBIAM to nasze, polskie chińskie żarcie! Od dawna i na zawsze. Z woka, z patelni, z ryżem czy chińskim makaronem - wszystko jedno. Byle z dobrze wymieszanym sosem i dużą ilością warzyw. Zawsze ogromna porcja. Jak mam kiepski humor - robię sobie taki obiad na szybko - zawsze pomaga :)

Składniki na 1 dużą porcję:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa garam masala
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Sos (mmmmmm!):
  • 2 niepełne łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru 
Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia się cukru.

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Marchewkę pokroić w słupki, pora w cienkie paski (wzdłuż pora). Paprykę i cebulę - w kostkę. Czosnek pokroić z plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, kurczaka posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa, smażyć kilka minut. Po tym czasie wyjąć je na talerz, wrzucić kurczaka, obsmażyć na większym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie wrzucić warzywa. Wlać sos i gotować danie aż sos zgęstnieje.
Wyłożyć na talerz, dodać ryż/makaron. Zajadać. Ah, rozmarzyłam się, jutro znowu robię! :) No i ważne! Inspiracja!

kurczak z warzywami po chińsku


2 komentarze:

  1. Matko kochana, pycha! Weszlam zeby wyszukac najlatwiejszy przepis na chleb a czytam wszystkie posty jak leci... Danke:* ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)