Tak, wszystko to prawda. UWIELBIAM to nasze, polskie chińskie żarcie! Od dawna i na zawsze. Z woka, z patelni, z ryżem czy chińskim makaronem - wszystko jedno. Byle z dobrze wymieszanym sosem i dużą ilością warzyw. Zawsze ogromna porcja. Jak mam kiepski humor - robię sobie taki obiad na szybko - zawsze pomaga :)
Składniki na 1 dużą porcję:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa garam masala
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- 1 marchewka
- 1 por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 2 niepełne łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Marchewkę pokroić w słupki, pora w cienkie paski (wzdłuż pora). Paprykę i cebulę - w kostkę. Czosnek pokroić z plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, kurczaka posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa, smażyć kilka minut. Po tym czasie wyjąć je na talerz, wrzucić kurczaka, obsmażyć na większym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie wrzucić warzywa. Wlać sos i gotować danie aż sos zgęstnieje.
Wyłożyć na talerz, dodać ryż/makaron. Zajadać. Ah, rozmarzyłam się, jutro znowu robię! :) No i ważne! Inspiracja!
Matko kochana, pycha! Weszlam zeby wyszukac najlatwiejszy przepis na chleb a czytam wszystkie posty jak leci... Danke:* ;)
OdpowiedzUsuńOj, piękne Ci dzięki dobra duszo :D
Usuń