wtorek, 9 września 2014

Bułki pszenno-żytnie z suszonymi pomidorami



Się siedzi z chorym dzieciakiem na L4, to jak dzieciak przylatuje i woła "mamo, buła!", to człowiek szpera po szafkach, co tam ma w zapasach, szuka odpowiedniego przepisu, dopasowuje go i zakasuje rękawy ;) Co prawda bułki były dopiero na następny dzień na śniadanie, ale co tam, prawda? Zdjęcia kiepskie, niestety. Coś mi ostatnio kolory nie wychodzą, nie wiedzieć czemu :(



Pszenno-żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami (od Trufli)

  • 6 suszonych pomidorów, w oliwie
  • 340g ciepłego mleka (w tym 40g do drożdży)
  • 20 g drożdży
  • 5g soli
  • 350g mąki pszennej chlebowej (w tym łyżeczka do drożdży)
  • 100g mąki żytniej jasnej
  • 2 łyżeczki miodu
Pomidory zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 min., odsączyć i pokroić w paseczki.
Drożdże wymieszać w 40g mleka i łyżeczką mąki. Odstawić na kwadrans do napuszenia.

Do mleka dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.

Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Pokroić w dowolne kawałki (znowu świetnie sprawdził się nóż z Ikei). Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min. 

Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać jego ścianki wodą. Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.

Składniki wymieszane

Wyrośnięte

Uformowane w "wałek"

Pocięte na "bułki"

Jeszcze gorące, prosto z piekarnika :)

I w przekroju



7 komentarzy:

  1. Apetyczne bułeczki.
    Do tego z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami,mniam :)
    Zdrówka dla dzieciny.Jeżeli przeziębiona, to sok z róży dobry na odporność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję już szaleje :) u nas sok malinowy w obrocie:)

      Usuń
  2. Kolejna rzecz, ktora bede od Ciebie maupowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne bułeczki. Zrobiłam z woda, pomidorami, prażoną cebulką i dodałam troche mąki pełnoziarnistej. Wyszły świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ja ostatnio robię te bułki z różnymi dodatkami (była już cebulka, słonecznik i sezam) na zmianę z chlebem żytnim. Nie mam dość :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)