poniedziałek, 1 września 2014

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

Chleb wieloziarnisty Hamelmana
Taaaaak, kolejny Hamelman. Ja nie wiem jak to jest możliwe, że każdy Hamelman bije na głowę moje do tej pory ulubione chleby ;)
W przepisie jest łamane ziarno żyta i owies, ale, że nie miałam, to dałam dynię. Przez to nie moczyłam ziaren we wrzątku, ale w wodzie o temperaturze pokojowej. No i przy mieszkaniu nie trzeba było więcej wody dodawać.

Zaczyn:
  • 115g mąka pszenna chlebowa 
  • 145g woda 
  • 25g aktywny zakwas 
Zaczyn wymieszać na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem. Przykryć i ostawić.

Namoczone ziarno:
  • 40g siemię lniane 
  • 35g słonecznik 
  • 75g pestki dyni 
  • 185g woda 
  • 5g sól 
Ziarna z solą zalać wodą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na taki sam czas jak zaczyn.

Ciasto właściwe:
  • 225g mąka pszenna chlebowa 
  • 115g mąka pszenna razowa 
  • 120g woda 
  • 10g sól 
  • 3g drożdży suchych 
  • całe namoczone ziarno 
  • cały zaczyn 
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać 3 minuty na pierwszej prędkości. Potem 4 minuty na drugiej. Odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto raz złożyć.

Wyjąć ciasto z miski i uformować bochenek (u mnie foremka), Odstawić do wyrastania na godzinę. U mnie rósł półtorej, ale, że zimno było to nie wyrósł tyle ile powinien.

Piec 40-45 minut w 240 stopniach. Tuż przed pieczeniem spryskać ścianki piekarnika wodą. Studzić na kratce. Jest pyszny i dobrze się kroi nawet ciepły ;)

Zaczyn

Zaczyn po nocce pracy ;)

Wymieszane ciasto

Przełożone do keksówki

"Wyrośnięte" (jak widać - mogłoby jeszcze spokojnie z godzinę porosnąć :/)

Chleb tuż po wyjęciu z piekarnika

I w przekroju

Chleb jest tak smaczny, że dodaję go do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach".

W tym miesiącu prowadzą ją  Małgosia i Piotr z Akacjowego Blogu.

6 komentarzy:

  1. Ciagle nie moge sie zabrac za wyprobowywanie tych chlebkow, ale jestem "na tropie", tylko zakwas mi sie nie udal, bo wzial i sie zepsul :( Bede musiala sprobowac jeszcze raz ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podesłać Ci? Jak rano wyślę to następnego dnia dojdzie :)

      Usuń
    2. Kasiu, Kochana moja, nie odmówię! A nawet powiem więcej, wdzięczna będę jak nie wiem co :)

      Usuń
  2. Chleb wygląda wspaniale, koniecznie musze go upiec :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zgłoszenie do wrześniowej listy-M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę jeszcze o podlinkowanie informacji o akcji na Akacjowym blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)