Się siedzi z chorym dzieciakiem na L4, to jak dzieciak przylatuje i woła "mamo, buła!", to człowiek szpera po szafkach, co tam ma w zapasach, szuka odpowiedniego przepisu, dopasowuje go i zakasuje rękawy ;) Co prawda bułki były dopiero na następny dzień na śniadanie, ale co tam, prawda? Zdjęcia kiepskie, niestety. Coś mi ostatnio kolory nie wychodzą, nie wiedzieć czemu :(
Pszenno-żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami (od Trufli)
- 6 suszonych pomidorów, w oliwie
- 340g ciepłego mleka (w tym 40g do drożdży)
- 20 g drożdży
- 5g soli
- 350g mąki pszennej chlebowej (w tym łyżeczka do drożdży)
- 100g mąki żytniej jasnej
- 2 łyżeczki miodu
Pomidory zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 min., odsączyć i pokroić w paseczki.
Drożdże wymieszać w 40g mleka i łyżeczką mąki. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Do mleka dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.
Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Pokroić w dowolne kawałki (znowu świetnie sprawdził się nóż z Ikei). Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.
Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać jego ścianki wodą. Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.
Składniki wymieszane
Wyrośnięte
Uformowane w "wałek"
Pocięte na "bułki"
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika :)
I w przekroju
Składniki wymieszane
Wyrośnięte
Uformowane w "wałek"
Pocięte na "bułki"
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika :)
I w przekroju
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie też są! :D
UsuńApetyczne bułeczki.
OdpowiedzUsuńDo tego z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami,mniam :)
Zdrówka dla dzieciny.Jeżeli przeziębiona, to sok z róży dobry na odporność.
A dziękuję już szaleje :) u nas sok malinowy w obrocie:)
UsuńKolejna rzecz, ktora bede od Ciebie maupowac :)
OdpowiedzUsuńGenialne bułeczki. Zrobiłam z woda, pomidorami, prażoną cebulką i dodałam troche mąki pełnoziarnistej. Wyszły świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Ja ostatnio robię te bułki z różnymi dodatkami (była już cebulka, słonecznik i sezam) na zmianę z chlebem żytnim. Nie mam dość :)
Usuń