Pasty do chleba maści wszelakiej to moja wielka miłość. Poniżej kilka ulubionych:
Krem czekoladowy bez cukru. To jest hit! Jeszczem nie znalazła człowieka, któremu by to nie smakowało :) Super jest też do mazurka, zamiast masy! Przepis Jadłonomii odweganizowałam ;) i jeszcze ciut uprościłam.
Składniki:
- 100 g daktyli
- 1/4 szklanki mleka + odrobina jeśli krem okaże się za gęsty przy blendowaniu
- 3 łyżki kakao
- malutka szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin albo na całą noc w lodówce, to pozwoli owocom zmięknąć. Dodać kakao i sól. Wszystko zblendować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka.
Prościej się nie da :)
Zdrowy paprykarz (mam słabość do tego oryginalnego, mama mi go zawsze robiła z serem żółtym i majonezem, co jest moim zdaniem połączeniem idealnym!). Wszystkie przepisy podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 nieduże marchewki
- 1 cebula
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych (ja jeszcze nigdy nie dodałam)
- sól, pieprz i olej
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w szklance wody (przepłukać kaszę na sitku, zalać wodą, gotować 13-15 minut od zagotowania, nie mieszać; pozostawić pod pokrywką jeszcze na pół godziny; szczerze polecam gotowanie kaszy dzień wcześniej).
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Pasta ze słonecznika. Super zamiast masła:
Składniki:
- 200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki
- 7 suszonych pomidorów
- pocięty pęczek pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 - 4 łyżki wody
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny i pietruszkę. Wszystko zblendować na gęstą i grudkowatą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i blendować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)