wtorek, 29 lipca 2014

Bułki pszenne z ziemniakami


Spodobało mi się pieczenie z ziemniakami. Więc wczoraj ugotowałam ich do obiadu więcej ;) Tym razem zrobiłam bułki z ziemniakami z MW. Dorota podaje, że to przepis na 20 bułek i że ciasto po pierwszym wymieszaniu należy zostawić na 15 godzin w lodówce - ja ten etap ominęłam. Poniżej przepis z moim zmianami. 


Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10g suchych) 
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 550 g mąki pszennej chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 55 g miękkiego masła 
  • 140 g (u Doroty 175) ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych) 
  • 1 jajko, roztrzepane 
  • 150 ml ciepłej wody 
Zrobić rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Do miski wrzucić pozostałe składniki. Kiedy drożdże się napuszą - dodać. Zagniatać wszystko aż do otrzymania miękkiego ciasta. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości (ciasto szybko rośnie). 

Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 16 części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką. Pozostawić na 30 minut do napuszenia i wyrośnięcia. 

Piec około 22 minuty (po pierwszym kwadransie warto sprawdzić czy nie trzeba przykryć ich folią, bo się zbytnio rumienią) w temperaturze 220ºC. 

Ciasto przed wyrastaniem

Wyrośnięte (po 1,5 godzinie)

Podzielone na 16 części (w tle pomocna dłoń asystentki ;))

Bułeczki gotowe do wyrastania 

A tu już napuszone, tuż przed wstawieniem do piekarnika

I zaraz po upieczeniu :)



2 komentarze:

  1. Bułki jak malowane, gratuluje, chyba ukradnę jedną na śniadanie, a może dwie... zapisuję przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Następnego dnia są nadal smaczne :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)