niedziela, 25 stycznia 2015

Podpłomyki - fantastyczna przekąska do wieczornego relaksu

jak zrobić podpłomyki

Jak już wpadłam na pomysł, żeby do wieczornego filmu zrobić podpłomyki - ciężko mi było utrafić w dobry przepis. Po czterech filmach czymś a to za twardym, a to z jakąś pseudobułką - wreszcie trafiłam na coś, co przypasowało nam na tyle, że ostatnio zrobiłam je nawet na kolację i każdy zjadł z ulubionymi dodatkami (dziecię z dżemem wiśniowym :D). Przepis pochodzi stąd, zmieniłam jedynie wałkowanie ciasta na jego rozciąganie w rękach. Noooo i wyrabianie ręczne na mikserowe. Podpłomyki są rewelacyjne! Do filmu podaję zazwyczaj z sosem jogurtowo-czosnkowym, albo jogurtowo-różnoprzyprawowym ;) Na kolację jedliśmy z sosem i kiełkami - pycha!

Składniki:
  • 400g mąki chlebowej
  • 225g wody
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować hakiem około 5 minut. Po tym czasie odrywać po niewielkim kawałku, rozciągnąć w palcach na płaskie placki (ale nie prześwitujące!) i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Podawać z sosem. Ahhhhh, pyszne :)


jak zrobić podpłomyki

13 komentarzy:

  1. Spodobało mi się tutaj, więc będę gościć częściej, może i bardzo często :). Żależy co nowego będzie na mnie czekać :).. Pozdrawiam serdecznie i do przeczytania :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i zapraszam! W kolejce czeka m.in. ciasto marchewkowo-dyniowe i sałatki ziemniaczane :) i jak zawsze - chleby, chleby, chleby - jeszcze z połowa Hamelmana do testowania!

      Usuń
    2. Zauważyłam wiele ciekawych przepisów na pieczywo. Te na bułeczki będę testować niebawem :).Już się nie mogę doczekać efektów :).

      Usuń
    3. Bułeczki bez formowania (wersja na wodzie) to niezmiennie mój numer jeden :)

      Usuń
  2. Koniecznie muszę je zrobić, uwielbiam takie proste smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znad kolejnego talerza powyższych - gorąco je polecam! :)))

      Usuń
  3. dawno takich nie jadłam,przepis na pewno się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy z pełnoziarnistej wyjdą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z dodatkiem pełnoziarnistej - to już nie jest to samo, twardawe wychodzi. Tylko z pełnoziarnistej pewno wyjdzie podeszwa ;) Ale możesz spróbować - pokombinować z wodą np?

      Usuń
    2. Może z gryczaną/jaglaną spróbuję

      Usuń
    3. Spróbuj najpierw tego, będziesz miała do czego porównać :)

      Usuń
  5. w sobote wyprobuję na imprezę

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)