Jak już wpadłam na pomysł, żeby do wieczornego filmu zrobić podpłomyki - ciężko mi było utrafić w dobry przepis. Po czterech filmach czymś a to za twardym, a to z jakąś pseudobułką - wreszcie trafiłam na coś, co przypasowało nam na tyle, że ostatnio zrobiłam je nawet na kolację i każdy zjadł z ulubionymi dodatkami (dziecię z dżemem wiśniowym :D). Przepis pochodzi stąd, zmieniłam jedynie wałkowanie ciasta na jego rozciąganie w rękach. Noooo i wyrabianie ręczne na mikserowe. Podpłomyki są rewelacyjne! Do filmu podaję zazwyczaj z sosem jogurtowo-czosnkowym, albo jogurtowo-różnoprzyprawowym ;) Na kolację jedliśmy z sosem i kiełkami - pycha!
Składniki:
- 400g mąki chlebowej
- 225g wody
- szczypta soli
Spodobało mi się tutaj, więc będę gościć częściej, może i bardzo często :). Żależy co nowego będzie na mnie czekać :).. Pozdrawiam serdecznie i do przeczytania :) !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zapraszam! W kolejce czeka m.in. ciasto marchewkowo-dyniowe i sałatki ziemniaczane :) i jak zawsze - chleby, chleby, chleby - jeszcze z połowa Hamelmana do testowania!
UsuńZauważyłam wiele ciekawych przepisów na pieczywo. Te na bułeczki będę testować niebawem :).Już się nie mogę doczekać efektów :).
UsuńBułeczki bez formowania (wersja na wodzie) to niezmiennie mój numer jeden :)
UsuńKoniecznie muszę je zrobić, uwielbiam takie proste smakołyki :-)
OdpowiedzUsuńZnad kolejnego talerza powyższych - gorąco je polecam! :)))
Usuńdawno takich nie jadłam,przepis na pewno się przyda:)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy z pełnoziarnistej wyjdą...
OdpowiedzUsuńPróbowałam z dodatkiem pełnoziarnistej - to już nie jest to samo, twardawe wychodzi. Tylko z pełnoziarnistej pewno wyjdzie podeszwa ;) Ale możesz spróbować - pokombinować z wodą np?
UsuńMoże z gryczaną/jaglaną spróbuję
UsuńSpróbuj najpierw tego, będziesz miała do czego porównać :)
Usuńw sobote wyprobuję na imprezę
OdpowiedzUsuńDaj znać jak poszło :)
Usuń