niedziela, 30 listopada 2014

Zdrowa przekąska na wieczór :)


Na wieczorny relaks, do filmu, czy tak o, do rozmowy z mężem :) Moje uzależnienie od zeszłego roku.

Składniki:
  • ulubione warzywa korzenne (u mnie ziemniaki, bataty, marchewka, buraki)
  • por (koniecznie!)
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka, kurkuma, sól i pieprz)

Warzywa korzenne pokroić w słupki, pora pokroić w grubsze plasterki. Wszystko włożyć do miski, polać olejem, posypać przyprawami. Dokładnie wymieszać, natrzeć warzywa. Wszystko wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika. Czosnek przekroić na pół, skropić olejem, ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 20-25 stopni.
Super do warzyw pasują sosy wszelakie - jogurt, czosnek i przyprawy czy majonez, miód i musztarda (jak wg oryginalnego przepisu). Por pieczony jest niesamowity w smaku! Bo o burakach pieczonych wiedzą już chyba wszyscy ;)

3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Będę ten manewr kuchenny powtarzać:) Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)