czwartek, 6 listopada 2014

Domowa wegeta


Jak zapowiedziała, tak zrobiła. Łatwo i przyjemnie :)
Składniki na moją wegetę (wychodzą 3 malutkie słoiczki):

  • 8 marchewek
  • 3 pietruszki
  • por
  • seler
  • pęczek natki
  • pęczek lubczyku (można też, już do mielenia, dać suszonego)
  • 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
  • kurkuma do smaku
Marchewki, pietruszki i selera obrać. Tego ostatniego pokroić w słupki. Zetrzeć wszystko na plasterki. Pora umyć, przekroić wzdłuż, pokroić na półplasterki. Natkę umyć i osuszyć.
Wszystko wyłożyć na sita suszarki do warzyw i suszyć kilka godzin. Suche warzywa przełożyć partiami do kielicha blendera, do każdej partii dodać łyżeczkę soli i kurkumę, zblendować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoiczków. Jeśli macie nowy blender, to polecam kurkumę dodać już do zmielonych warzyw. Mojemu już po prostu nic nie szkodzi, więc dodaję do blendowania ;) i dzięki temu mam wrażenie, że kurkuma nie zbiera się od razu na dnie słoiczka, a "trzyma" warzyw.

Dobra rada - nie próbujcie mielić wegety w maszynce do mielenia, jak mi internety poradziły. Bo się maszynka zapycha i psuje. Całe szczęście nie silnik, a pękła jedna część, ale efekt jest ten sam - się zostało bez maszynki i trzeba kupić sprzęgło.



2 komentarze:

  1. Ja nie mam suszarki, ale w nowym domu... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam też nie mam, od mamy pożyczam ;) A w nowym domu to wiesz - wszystko co sobie wymarzymy!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)