Jak zapowiedziała, tak zrobiła. Łatwo i przyjemnie :)
Składniki na moją wegetę (wychodzą 3 malutkie słoiczki):
- 8 marchewek
 - 3 pietruszki
 - por
 - seler
 - pęczek natki
 - pęczek lubczyku (można też, już do mielenia, dać suszonego)
 - 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
 - kurkuma do smaku
 
Wszystko wyłożyć na sita suszarki do warzyw i suszyć kilka godzin. Suche warzywa przełożyć partiami do kielicha blendera, do każdej partii dodać łyżeczkę soli i kurkumę, zblendować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoiczków. Jeśli macie nowy blender, to polecam kurkumę dodać już do zmielonych warzyw. Mojemu już po prostu nic nie szkodzi, więc dodaję do blendowania ;) i dzięki temu mam wrażenie, że kurkuma nie zbiera się od razu na dnie słoiczka, a "trzyma" warzyw.
Dobra rada - nie próbujcie mielić wegety w maszynce do mielenia, jak mi internety poradziły. Bo się maszynka zapycha i psuje. Całe szczęście nie silnik, a pękła jedna część, ale efekt jest ten sam - się zostało bez maszynki i trzeba kupić sprzęgło.


Ja nie mam suszarki, ale w nowym domu... ;)
OdpowiedzUsuńJa tam też nie mam, od mamy pożyczam ;) A w nowym domu to wiesz - wszystko co sobie wymarzymy!
Usuń