piątek, 30 października 2015

Brukselka odczarowana (przy pomocy duszenia i miodu)

pyszna duszona brukselka z miodem

Sezon na brukselkę w pełni, więc czas podzielić się przepisem, dzięki któremu pokochałam brukselkę. Wszystko zawdzięczam Jamiemu Oliverowi i pewnej Lilce. Która podesłała mi na maila zdjęcie dwóch stron z angielskiej książki. Danie smakuje trochę jak łazanki, ale jest o dwa nieba lepsze! Jeśli wydaje się Wam, że nic nie jest w stanie Was przekonać do smaku brukselki - to danie jest na tyle przekonywujące, że najbardziej zatwardziały jej przeciwnik zmienia zdanie ;) Czasem robię bez kiełbasy, jest równie dobre.

Składniki:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 niewielkie pętko kiełbasy
  • 1 cebula
  • kilka gałązek tymianku (może być suszony)
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 600 g brukselki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę. Dodać pokrojoną cebulkę, listki tymianku i koperek. Smażyć razem około 10 minut.
W międzyczasie cieniutko poszatkować brukselkę. Można pokroić nożem, jak się nie ma szatkownicy. Żmudna to robota, ale da się, testowałam ;) Dodać do podsmażonej kiełbasy i cebuli. Doprawić miodem, octem, solą i pieprzem. Dolać 200ml wody, przykryć i dusić razem przez około 10-12 minut, od czasu do czasu przemieszać. Podawać z domowym chlebem (na zdjęciu chleb marchewkowo-orzechowy). Ah, uwielbiam!

3 komentarze:

  1. Kiedyś też eksperymentowałem z brukselką. Robiłem podobnie, ale dodatek kiełbaski i tymianku faktycznie może ją bardzo wzbogacić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Króluje u nas niezmiennie...odkąd pewna Kasią przesłała nam ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselka ? Tak , prosze ! Uwielbiam ! Hmmm... jestem ciekawa smaku z ta kielbasa ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)