niedziela, 4 października 2015

Mamina sałatka z makaronem ryżowym

"wiosenna" sałatka z makaronem ryżowym

Co prawda sałatka ta kojarzy mi się bardziej wiosennie, ale dziadek właśnie przyniósł świeżą rzodkiewkę z działki, to czemuż by nie zużyć jej w ten sposób? :) Sałatka super sprawdza się jako śniadanie/drugie śniadanie do pracy.

Składniki:
  • pęczek rzodkiewek (nie pamiętam ile pęczek ma sztuk, ale ja miałam ich 15)
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół puszki kukurydzy (super sprawdzi się też ugotowana i obrana 1 kolba)
  • 200g szynki gotowanej dobrej jakości (najlepiej poprosić o pokrojenie w plasterki)
  • 250g makaronu ryżowego 
  • 4 solidne łyżki jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i szczypta słodkiej papryki
Makaron ugotować. Rzodkiewki, ogórki i szynkę pokroić w drobniuteńką kostkę. Wrzucić do miski, dorzucić kukurydzę i ugotowany makaron. Dodać jogurt i majonez, baaaardzo delikatnie posolić i dodać odrobinkę papryki. Wymieszać i zajadać.
Smacznego :)


"wiosenna" sałatka z makaronem ryżowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)