Żyję na tym świecie przeszło 30 lat. I jeszcze do niedawna nie jadłam omletu na wytrawnie. Pamiętam, że jako dziecko babcia zabierała mnie i brata do swojej przyjaciółki i tam dostawaliśmy tyle omletów z dżemem póki nie powiedzieliśmy dość :)))
A teraz? Moje obecnie ukochane to te z papryką i awokado. A jeszcze do tego jak szynka serrano jest w domu to mmmmmmmmm! Polecam!
Składniki na śniadaniowy omlet dla 1 osoby:
- 2 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki mąki
- mleko
- ulubione dodatki (na zdjęciu jest niecała połówka awokado i pół papryki)
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do nich masę z żółtek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego. Włożyć masę jajeczną i wyrównać. Jak na powierzchni omleta zaczną się robić dziury (od pękających pęcherzyków powietrza) - poukładać na nim dodatki. Łopatką sprawdzać jak wygląda spód omleta - jak jest już ładnie jasno brązowy - przenieść omlet na talerz, odwrócić na niego patelnię, a następnie szybkim ruchem przerzucić na nią omlet dodatkami na dół i chwilę go smażyć.
Gotowy omlet można posmarować np. ajwarem - pycha!
Tak powinien wyglądać omlet gotowy do przewrócenia
Wytrawne dodatki do omletów są świetne! Muszę spróbować akurat awokado, zapewne jest bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń