sobota, 17 października 2015

Omlety - moje odkrycie roku! Najmniej!

jak zrobić omlet

Żyję na tym świecie przeszło 30 lat. I jeszcze do niedawna nie jadłam omletu na wytrawnie. Pamiętam, że jako dziecko babcia zabierała mnie i brata do swojej przyjaciółki i tam dostawaliśmy tyle omletów z dżemem póki nie powiedzieliśmy dość :)))
A teraz? Moje obecnie ukochane to te z papryką i awokado. A jeszcze do tego jak szynka serrano jest w domu to mmmmmmmmm! Polecam!

Składniki na śniadaniowy omlet dla 1 osoby:

  • 2 jajka (żółtka oddzielnie od białek) 
  • szczypta soli 
  • 3 czubate łyżeczki mąki 
  • mleko 
  • ulubione dodatki (na zdjęciu jest niecała połówka awokado i pół papryki) 
Żółtka wymieszać z mąką. Następnie po odrobinie dodawać tyle mleka, żeby masa była konsystencji gęstej śmietany (jakieś 6 łyżeczek mi wchodzi).
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do nich masę z żółtek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego. Włożyć masę jajeczną i wyrównać. Jak na powierzchni omleta zaczną się robić dziury (od pękających pęcherzyków powietrza) - poukładać na nim dodatki. Łopatką sprawdzać jak wygląda spód omleta - jak jest już ładnie jasno brązowy - przenieść omlet na talerz, odwrócić na niego patelnię, a następnie szybkim ruchem przerzucić na nią omlet dodatkami na dół i chwilę go smażyć.

Gotowy omlet można posmarować np. ajwarem - pycha!

jak zrobić omlet
Tak powinien wyglądać omlet gotowy do przewrócenia
jak zrobić omlet

1 komentarz:

  1. Wytrawne dodatki do omletów są świetne! Muszę spróbować akurat awokado, zapewne jest bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)