Jak chleb, to na 95% Hamelman. Jednak tym razem odstępstwo - nie ściśle wg przepisu. Bo w przepisie są rodzynki, których w żadnej formie nie toleruję. Są tam też orzechy, na które alergię ma mój mąż ;) Chleb jest pyszny, ma chrupiąca skórkę, problemów przy jego robieniu nie było.
Aha! Jedna uwaga. Chleb ma bardzo, ale to bardzo gesty zaczyn, więc gorąco polecam najpierw wymieszać zakwas z wodą, a dopiero potem dodawać mąkę.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 110g mąki pszennej razowej
- 70g wody
- 20g aktywnego zakwasu
Zakwas wymieszać dokładnie z wodą, dodać mąkę, wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na około 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- 540g mąki pszennej chlebowej
- 240g mąki pszennej razowej
- 640g wody
- 20g soli
- 5g suchych drożdży
- cały zaczyn
- 50g siemienia
- 50g sezamu
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej
Wszystkie składniki oprócz siemienia i kaszy wrzucić do misy, mieszać na pierwszej prędkości do połączenia się składników, następnie 3 minuty na drugiej prędkości. Dodać siemię i kaszę i mieszać tylko do dokładnego ich rozprowadzenia się w cieście.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godzin, składając je w tym czasie w połowie czasu.
Uformować bochenki (na je składam, ale piekę i tak w foremkach) i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec bochenki przez 15 minut, a później 38 minut w 215 stopniach. Po pierwszych 20 minutach dobrze jest przykryć chleb folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł.
gdzie kupiłas kratkę?
OdpowiedzUsuńW TkMaxxie. Często je nadal widuję tam.
UsuńW TkMaxxie. Często je nadal widuję tam.
Usuń