wtorek, 29 września 2015

Chleb pszenno-razowy z sezamem i dodatkiem kaszy jaglanej

Jak chleb, to na 95% Hamelman. Jednak tym razem odstępstwo - nie ściśle wg przepisu. Bo w przepisie są rodzynki, których w żadnej formie nie toleruję. Są tam też orzechy, na które alergię ma mój mąż ;) Chleb jest pyszny, ma chrupiąca skórkę, problemów przy jego robieniu nie było.
Aha! Jedna uwaga. Chleb ma bardzo, ale to bardzo gesty zaczyn, więc gorąco polecam najpierw wymieszać zakwas z wodą, a dopiero potem dodawać mąkę.

Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
  • 110g mąki pszennej razowej
  • 70g wody
  • 20g aktywnego zakwasu
Zakwas wymieszać dokładnie z wodą, dodać mąkę, wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na około 12 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 540g mąki pszennej chlebowej
  • 240g mąki pszennej razowej
  • 640g wody
  • 20g soli
  • 5g suchych drożdży
  • cały zaczyn
  • 50g siemienia 
  • 50g sezamu
  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej
Wszystkie składniki oprócz siemienia i kaszy wrzucić do misy, mieszać na pierwszej prędkości do połączenia się składników, następnie 3 minuty na drugiej prędkości. Dodać siemię i kaszę i mieszać  tylko do dokładnego ich rozprowadzenia się w cieście.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godzin, składając je w tym czasie w połowie czasu.
Uformować bochenki (na je składam, ale piekę i tak w foremkach) i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec bochenki przez 15 minut, a później 38 minut w 215 stopniach. Po pierwszych 20 minutach dobrze jest przykryć chleb folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł.
Smacznego!

Zaczyn przed i po 12 godzinach pracy - prawie bez zmian..


Ciasto po wymieszaniu

Ciasto po wyrastaniu

Uformowane bochenki

Bochenki po wyrastaniu

I już po wyjęciu z pieca :)


3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)