niedziela, 13 września 2015

Przepyszne, pomarańczowiutkie gofry - na maśle, z dyniowym puree

najlepsze gofry z puree dyniowym, na maśle

najlepsze gofry dyniowe

Przedstawiam Wam przepis na absolutnie przepyszne gofry alternatywne :) Czemu alternatywne? Bo nie są puszyste, a żeby były chrupiące - trzeba je sporo dłużej trzymać w gofrownicy. Ale są tak rewelacyjnie pyszne, że mogę je jeść bez dodatków - bez dżemów czy owoców! Smak naprawę wynagradza wszystko. A do tego ten kolor ;) Spróbujcie, jeśli tylko macie dostęp do puree dyniowego.

Składniki:
  • 200-220g puree dyniowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • szczypta soli
Masło roztopić. Puree, żółtka, mleko, mąki, cukier i sól dokładnie wymieszać. Dodać masło i bardzo szybko wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby się dobrze wmieszało, a nie zbiło w bryłkę w jednym miejscu. W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i domieszać ją do reszty składników.
Takie ciasto ma inną konsystencję niż zwykłe gofry, ale smaży się je tak samo - na rozgrzanej gofrownicy, do rumianego koloru. Jedna rada - lepiej się smaży na lekko wyższej temperaturze niż zwykle (dla przykładu - ja mam 5cio stopniową skalę, normalnie smażę na trójce, a gofry warzywne - na czwórce). Gofry studzić na kratce.
Smacznego!

najlepsze gofry dyniowe

najlepsze gofry dyniowe

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)