W zeszłym roku znalazłam przepis na paprykę idealną! Dopasowałam do swoich kubków smakowych i od teraz - nie będę go już zmieniać. Jest tak dobra, że mogę ją jeść bez dodatków, a to mi się do tej pory nie zdarzało :) Polecam!
Składniki:
- 2-3 cebule
- 3 kg papryki (nie polecam mieszać kolorów, bo jedne będą bardziej twarde, a inne - ciapowate)
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2,5 szklanki octu
- do słoików: 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka pieprzu, "sypnięcie" gorczycy, 1 łyżka oleju rzepakowego
No i wiadomo - papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić jak się lubi. Cebulę obrać, pokroić na dowolnie grube plastry. Na dno wyparzonego słoika włożyć przyprawy, potem 2 plastry cebuli, a następnie poupychać paprykę.
Składniki zalewy zagotować, zalać nią paprykę. Słoiki szybko i mocno zakręcić, wstawić do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pasteryzować 20-30 minut. Po czym należy je wyjąć, odstawić do góry dnem i niech się zasysają :)
Smacznego!
moja mama robiła taką paprykę :) i teraz często nam podrzuca :)
OdpowiedzUsuńKochana mama :D
Usuńwitam! czy w zalewie do papryki nie ma pomyłki? na 3 litry wody dajesz 3 szklanki cukru i jeszcze 3 łyżki miodu, to ulepek wyjdzie, pomijając ocet??pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie! Nie, nie ma pomyłki. Cukier ma stanowić 20% płynów. Wtedy papryka jest najsmaczniejsza. Zalewa nie jest ulepkiem, jest normalnie płynna :)
Usuńdziękuję za szybką odpowiedz, zrobię z polowy porcji -skoro tak zachwalasz i przepis jest sprawdzony!
OdpowiedzUsuńWg swojego smaku, to najważniejsze :) Jeśli lubisz klasyczną paprykę - może lepiej zmniejsz ilość cukru. Ja jej nie lubię, a paprykę z tego przepisu zjadam do kanapki :)
UsuńDaj proszę znać jak wyszło! Tylko pamiętaj, żeby odczekać minimum 2 tygodnie przed otwarciem słoików.