czwartek, 17 września 2015

Papryka konserwowa - najlepsza!


W zeszłym roku znalazłam przepis na paprykę idealną! Dopasowałam do swoich kubków smakowych i od teraz - nie będę go już zmieniać. Jest tak dobra, że mogę ją jeść bez dodatków, a to mi się do tej pory nie zdarzało :) Polecam!

Składniki:
  • 2-3 cebule
  • 3 kg papryki (nie polecam mieszać kolorów, bo jedne będą bardziej twarde, a inne - ciapowate) 
  • 3 litry wody 
  • 3 łyżki soli 
  • 3 szklanki cukru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2,5 szklanki octu 
  • do słoików: 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka pieprzu, "sypnięcie" gorczycy,  1 łyżka oleju rzepakowego
No i wiadomo - papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić jak się lubi. Cebulę obrać, pokroić na dowolnie grube plastry. Na dno wyparzonego słoika włożyć przyprawy, potem 2 plastry cebuli, a następnie poupychać paprykę.
Składniki zalewy zagotować, zalać nią paprykę. Słoiki szybko i mocno zakręcić, wstawić do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pasteryzować 20-30 minut. Po czym należy je wyjąć, odstawić do góry dnem i niech się zasysają :)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. moja mama robiła taką paprykę :) i teraz często nam podrzuca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! czy w zalewie do papryki nie ma pomyłki? na 3 litry wody dajesz 3 szklanki cukru i jeszcze 3 łyżki miodu, to ulepek wyjdzie, pomijając ocet??pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimie! Nie, nie ma pomyłki. Cukier ma stanowić 20% płynów. Wtedy papryka jest najsmaczniejsza. Zalewa nie jest ulepkiem, jest normalnie płynna :)

      Usuń
  3. dziękuję za szybką odpowiedz, zrobię z polowy porcji -skoro tak zachwalasz i przepis jest sprawdzony!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg swojego smaku, to najważniejsze :) Jeśli lubisz klasyczną paprykę - może lepiej zmniejsz ilość cukru. Ja jej nie lubię, a paprykę z tego przepisu zjadam do kanapki :)
      Daj proszę znać jak wyszło! Tylko pamiętaj, żeby odczekać minimum 2 tygodnie przed otwarciem słoików.

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)