Macie czasem tak, że zostanie Wam w lodówce kawałek dyni, za mały do obiadu, za duży do muffinek? Ja w takich okolicznościach przyrody robię placki serowo-dyniowe. Polecam na słodki obiad!
Składniki na obiad dla 3 osób:
- 300 g surowej dyni (bez skóry)
- 1 łyżka masła
- 300 g białego sera
- 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10-11 łyżek mąki pszennej razowej
- masło lub olej do smażenia
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić dynię, smażyć ją 10-12 minut lub do czasu gdy ładnie pachnie i zmieni kolor na bardziej intensywny.
Ser rozgnieść widelcem w misce, dodać cukry, jajka i cynamon - dokładnie wymieszać. Dodać zesmażoną dynię, wymieszać, dodać mąkę, na początku 10 łyżek, Jeśli ciasto za bardzo pływa - dodać kolejną łyżkę. Ciasto powinno być gęste. Placki smażyć na rozgrzanym maśle/oleju - jedna pełna łyżka masy na placka :)
Podawać z dżemem, mnie najbardziej smakuje z czekośliwką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)