Moja mama zawsze powtarza - nie masz czasu robić obiadu? Zrób rybę! Lekko zmodyfikowałam to powiedzonko. Moje to - zrób obiad z rybą z jednego garnka :) Lekko podrasowałam danie Asi i wyszło coś takiego. Dla wszystkich zapracowanych - polecam!
Składniki dla 3 osób:
- 6 niewielkich ziemniaków
- łyżeczka domowej wegety lub 2 łyżki suszonych warzyw i sól
- tymianek
- miseczka pokrojonej w kostkę dyni
- 3 filety z dorsza
- olej rzepakowy, sól i koperek
Do garnka żeliwnego wlać 1,5 szklanki wody, dodać domową wegetę, lub susz i sól, wrzucić pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Jeśli jest taka konieczność - dolać wody, ale tylko tyle, żeby przykryła ziemniaki. Przykryć, gotować 7 minut. Po tym czasie - dorzucić dynię (nie musi być zanurzona w wodzie), przykryć i gotować wszystko kolejne 5 minut.
Po tym czasie na górę położyć rybę, posypać ją solą, pieprzem i koperkiem. Jeśli chce Wam się rozgrzewać piekarnik - garnek należy włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej z włączoną funkcją grilla) i piec 5-7 minut, w zależności od grubości filetów.
Mnie się zazwyczaj nie chce, więc po prostu dorzucam dorsza, przykrywam garnek i gotuję wszystko 5-7 minut.
Lubię podawać wszystko z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)