W tym roku w słoikach mieć będę:
-> ogórki w musztardzie od Agi B.
- 2 kg ogórków (bez obierania)
 - 1 litr wody
 - 2,5 łyżki soli
 - 1 szklanka octu
 - 1 szklanka cukru
 - 1 musztarda
 - ziele angielskie
 - pieprz
 - liść laurowy
 
- 4 kg ogórków
 - 4 łyżki soli
 
- 1 i 1/2 szklanki wody
 - 1 i 1/2 szklanki octu
 - 2 łyżeczki chilli w proszku
 - 2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 1/2 kg cukru
 - 10 łyżek oleju
 
Ogórki pokroić w ćwiartki i zasolić. Można odstawić na 6 godzin, można krócej. Ja czasem czekanie pomijam. Powkładać do słoików.
Zalewę zagotować, gotować 5 minut. Zalać nią ogórki. Zapasteryzować.
Zalewy nie starcza na podaną ilość. Niestety nie pamiętam ile więcej jej zrobiłam, ale wydaje mi się, że o połowę.
- 4 kg ogórków
 - 9 szklanek wody
 - 1 szklanka soli
 
- 6 czerwonych papryk
 - 0,5 kilo cebuli
 
- 3 łyżeczki świeżego kopru
 - 3 szklanki octu
 - 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
 - 5 szklanek cukru
 - 6 szklanek wody
 - 1 opakowanie przyprawy curry
 
Tu też nie wiem na ile starcza zalewa, bo po raz pierwszy robiłam te ogórki i zrobiłam tylko z 2 kilogramów :)




Starcza dokładnie na 4 kg ogórków tyle ile w przepisie. Pozdrawiam. Ewa R. :):):)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Będę skopiować książkę kucharską
OdpowiedzUsuńRestauracja w Tel Avivie