piątek, 9 października 2015

Pyszne bułeczki z masłem

Pyszne, proste bułeczki maślane

Pyszne, BARDZO proste do wykonania bułeczki. Z mega przyjemnym do pracy ciastem. Nic się nie klei, nie leci przez ręce. No idealne bułeczki do popołudniowej kawki ;) Przepis od Liski, z moimi, kosmetycznymi, zmianami.

Składniki na 12 sztuk:
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie drożdży suchych)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 40 g miękkiego masła
  • 7g soli
  • do posmarowania: 1 jajko wymieszane z trochą mleka
Włożyć drożdże do miseczki, wsypać cukier, dodać 2 łyżki mleka, wymieszać  i odstawić na 10-15 minut (musza "ruszyć", jeśli tego nie zrobią - najlepiej zrobić nowy rozczyn).
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki i miksować ciasto przez 7 minut. Po tym czasie miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na około 1 godzinę - aż do podwojenie objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 porcji, uformować paluchy lub okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć tą samą, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Tuż przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do zaparowanego piekarnika. Ja do blaszki, jaką mam pod ręką wrzucam kostki lodu i wstawiam na dno piekarnika.
Piec 5 minuta, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec kolejne 12 minut. Jeśli bułeczki się za szybko rumienią - można na nich położyć folię aluminiową.
Polecam do jutrzejszej kawy!


A tak to po kolei wygląda :)
Ciasto wymieszane..
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

..i urośnięte
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

Bułeczki uformowane..
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

.. i wyrośnięte :)
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

A to tuż po upieczeniu.
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

I sekundkę przed konsumpcją
Pyszne, proste maślane bułeczki z masłem

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Mogę użyć ksylitol zamiast cukru brązowego? Ma niski IG, a dla mnie diabetyka to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie używałam ksylitolu do drożdży :) jeśli się zdecydujesz - koniecznie daj znać czy ruszyły!

      Usuń
    2. Szczerze mówiąc nie używałam ksylitolu do drożdży :) jeśli się zdecydujesz - koniecznie daj znać czy ruszyły!

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc nie używałam ksylitolu do drożdży :) jeśli się zdecydujesz - koniecznie daj znać czy ruszyły!

      Usuń
  2. Szukałem przepisu na takie bułeczki i w końcu mam! Coś czuję, że nie będę długo zwlekać i na niedzielne śniadanie będą w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, lepsze niż z z piekarni

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)