poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Burgery z łososia, batatów i kaszy jaglanej

kotleciki z łososia

Co zrobić jak się kupiło za mało łososia na 3 osoby? Zrobić z niego burgery- dzięki temu cudownie się pomnoży i starczy dla wszystkich :)

Składniki:
  • 150g batatów (jakaś połówka 1 sztuki)
  • 350 g łososia
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, chilli, słodka papryka
  • 1 jajko
Batata obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni około kwadransa (co jakiś czas mieszać i dodawać troszkę wody). Ostudzić.
Obranego ze skóry łososia, pokroić dowolnie na nieduże kawałki, włożyć do miski (lub do misy malaksera, jak kto ma), dodać bataty, kaszę, natkę oraz przyprawy i zblendować na niejednorodną masę. Dodać olej i jajko, wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię i nakładać masę łyżką, trochę jak placki ziemniaczane, tylko zdecydowanie grubiej.
Podałam z mizerią na jogurcie i pieczarkami podsmażonymi z bułką tartą. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Łosoś musi być surowy czy może być wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był surowy, nie próbowałam z wędzonym, ale myślę, że wędzony, smażony łosoś może nie być hitem ;)

      Usuń
  2. A robiłam takie z ziemniakami, bez łososia. Wersja z batatami do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie prezentuje się bardzo ciekawie, zapewne smakowało nieziemsko:)))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)