Co zrobić jak się kupiło za mało łososia na 3 osoby? Zrobić z niego burgery- dzięki temu cudownie się pomnoży i starczy dla wszystkich :)
Składniki:
- 150g batatów (jakaś połówka 1 sztuki)
- 350 g łososia
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, chilli, słodka papryka
- 1 jajko
Obranego ze skóry łososia, pokroić dowolnie na nieduże kawałki, włożyć do miski (lub do misy malaksera, jak kto ma), dodać bataty, kaszę, natkę oraz przyprawy i zblendować na niejednorodną masę. Dodać olej i jajko, wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię i nakładać masę łyżką, trochę jak placki ziemniaczane, tylko zdecydowanie grubiej.
Podałam z mizerią na jogurcie i pieczarkami podsmażonymi z bułką tartą. Smacznego :)
Łosoś musi być surowy czy może być wędzony?
OdpowiedzUsuńMój był surowy, nie próbowałam z wędzonym, ale myślę, że wędzony, smażony łosoś może nie być hitem ;)
UsuńA robiłam takie z ziemniakami, bez łososia. Wersja z batatami do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo ciekawie, zapewne smakowało nieziemsko:)))
OdpowiedzUsuńMniami, fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę trafione :)
Usuń