środa, 5 sierpnia 2015

Zapiekanka z garnka żeliwnego z kalafiorem, marchewką i piersią z indyka

zapiekanka z kalafiorem, marchewką i indykiem

Dawno, daaaawno temu, był taki czas tego lata, że zrobiło się chłodniej (co mnie osobiście bardzo cieszyło za każdym razem), więc przyszła ochota na inne gotowanie. W lodówce zalegało pół kalafiora, kilka marchewek, dokupiłam indyka i włala! 

Składniki (4 porcje):
  • 1 cebula
  • 5 marchewek
  • 400g indyka
  • sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka do smaku
  • 1/2 kalafiora
  • 250g ryżu
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić w półplastry, kalafiora podzielić na różyczki. Indyka bardzo drobno posiekać. W garnku żeliwnym zeszklić cebulę. Dodać indyka i podsmażyć go równomiernie, ale nie musi być hiper dokładnie - w razie W - dogotuje się później. Dodać marchewkę i smażyć razem przez 2 minuty. Po tym czasie dodać przyprawy i zalać całość 3 szklankami wody. Przykryć i gotować przez 20 minut. Następnie dodać ryż, kalafiora, całość przemieszać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Tyle :) Niewiele stania przy garach :)

zapiekanka z kalafiorem, marchewką i indykiem

zapiekanka z kalafiorem, marchewką i indykiem

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)