Polecam! Bułki są świetne, proste w zrobieniu i nie rozjeżdżają się przy wyrastaniu :)
Ciasto można zrobić też i ze świeżymi drożdżami (20g), ale wtedy cały proces
nieco się wydłuża (drożdże spieniają się około kwadransa, a ciasto podwaja objętość w jakieś 1,5 godziny).
Składniki:
nieco się wydłuża (drożdże spieniają się około kwadransa, a ciasto podwaja objętość w jakieś 1,5 godziny).
Składniki:
- 10g drożdży instant
- 300 ml wody
- 200 g ugotowanych płatków owsianych (jakieś 55-60g suchych)
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej białej
- 10g soli
- 20g oleju rzepakowego
- 5g cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić hakiem lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut (lub do czasu aż ciasto podwoi objętość). Podzielić je na 8-12 równych części. Uformować bułki - jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, posmarować dłonie olejem rzepakowym. Mój patent to odrobina oleju w miseczce, do tego silikonowy pędzel, którym smaruję dłonie co 2-3 formowania.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5 cm. Posypać z wierzchu płatkami owsianymi lub mąką, albo posmarować oliwą pozostałą w miseczce i wysypać jakimiś ziarnami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki. Piec ok. 20 minut.
Gotowe do wyrastania
Wyrośnięte
Gotowe :)
Mój hit to od Liski chleb z siemieniem lniamym, ale tych buł spróbuję, bo dziecko zgłasza zapotrzebowania
OdpowiedzUsuń