środa, 18 marca 2015

Zapiekanka pasterska

shepard's pie po polsku

Staaary przepis, który jest ze mną od dawna. Mam go od bardzo dobrej znajomej, troszku podrasowałam do własnego podniebienia. Uwielbiam takie dania! Co prawda nie są zbyt fotogeniczne, ale za to jakie smaczne! Polecam danie przygotowywać w garnku żeliwnym - mniej mycia ;)

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • słodka i ostra papryka (u mnie króluje ostatnio wędzona)
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • pół puszki kukurydzy
  • 250 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy (tej nie żałuję)
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
Cebulę i marchewki pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka żeliwnego, na rozgrzany olej. Przykryć, poddusić, a w międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, dorzucić do garnka. Doprawić papryką, odrobiną soli i pieprzu (ilość uzależniona od doprawienia bulionu). Jak wszystkie warzywa będą już miękkie - dodać mięso, lekko podnieść ogień i smażyć. Do bulionu dodać przecier i musztardę, wymieszać i dodać do mięsa kiedy będzie już obsmażone z każdej strony.  Dodać kukurydzę i całość dusić 10-12 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, na wierzchu potrawy położyć pokrojone w plasterki ugotowane ziemniaki. Garnka nie przykrywać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 40-45 minut.
Smacznego :)

shepard's pie po polsku

5 komentarzy:

  1. ja dodaję ziemniaki podgotowane w mleku, beszamel i ser żółty i zapiekam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)