Kolejne gofry :) Tym razem ze sporym udziałem mąki pszennej razowej i z marchewką. Polecam np. na solidną kolację.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 szklanki mleka (można pół na pół z wodą, można z samą wodą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Piec w rozgrzanej gofrownicy (przy gofrach z warzywami ustawiam ją na pół stopnia więcej niż przy zwykłych) przez około 2 - 3 minuty. Przy nabieraniu ciasta warto sięgać łyżką dna, żeby za każdym razem nabrać odpowiednią ilość marchewki, która lubi opadać na dno w międzyczasie :) Studzić na kratce.
Gofry są pyszne, chrupiące i sycące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)