czwartek, 5 marca 2015

Gofry pszenno-razowe z marchewką

gofry pszenno-razowe z marchewką

Kolejne gofry :) Tym razem ze sporym udziałem mąki pszennej razowej i z marchewką. Polecam np. na solidną kolację. 

Składniki: 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 szklanki mleka (można pół na pół z wodą, można z samą wodą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. 
Piec w rozgrzanej gofrownicy (przy gofrach z warzywami ustawiam ją na pół stopnia więcej niż przy zwykłych) przez około 2 - 3 minuty. Przy nabieraniu ciasta warto sięgać łyżką dna, żeby za każdym razem nabrać odpowiednią ilość marchewki, która lubi opadać na dno w międzyczasie :) Studzić na kratce.
Gofry są pyszne, chrupiące i sycące.

gofry pszenno-razowe z marchewką

gofry pszenno-razowe z marchewką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)