niedziela, 23 kwietnia 2017

Biało-żółta sałatka warstwowa

imprezowa sałatka warstwowa

No, zima minęła, czas rozruszać paluchy po klawiaturze i ożywić bloga! Wpis ze specjalną dedykacją dla Etteb, buźka!

To sałatka, która pojawia się na moim rodzinnym stole co święta i co imprezę. Robi się ją szybko i przyjemnie, a do tego jest bardzo smaczna. Polecam! :)
Składniki:
  • słoik selera konserwowego
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • pokrojony w cieniutki plasterki por (biała i jasna część)
  • ananas konserwowy pokrojony na niewielkie kawałki
  • 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę
  • 25 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
  • majonez (najlepiej kielecki)

Układamy kolejno:
- seler konserwowy (jeśli ktoś nie jest jego wielkim fanem - można go wypłukać pod bieżącą wodą na sitku, po czym dokładnie odcisnąć i dopiero układać),
- kukurydza konserwowa,
- cienka warstwa majonezu,
- por (jeśli chcemy, żeby był łagodniejszy - można go przelać wrzątkiem),
- ananas,
- cienka warstwa majonezu,
- jajko na twardo,
- ser żółty,
- grubsza warstwa majonezu.

Sałatka, jak to warstwowa, najfajniej wygląda w przeźroczystym naczyniu :) Proporcje składników można dowolnie zmieniać, zależnie od upodobań.

2 komentarze:

  1. Zabieram przepis ! Bardzo lubie por wiec salatka dla mnie idealna nooo prost i szybka ! W weekend bedzie proba. Czy salatka jest lepsza kiedy przejdzie smakami np: przez noc, czy mozna tego samego dnia?

    Dziekuje za wzmianke o mnie ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej niech nie stoi za długo, bo się wtedy soki na dnie zbierają :) Ja ją zazwyczaj robię wieczorem przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)