wtorek, 9 maja 2017

Dyniowe, wegańskie ciasteczka orkiszowe z czekoladą


wegańskie ciasteczka z dyni

wegańskie ciasteczka z dyni


Jeśli zalega Wam w zamrażarce puree z dyni - myślę, że czas najwyższy je zużyć, zrobić miejsce na nowe mrożonki. Wszak sezon już tuż tuż! :)
Ciasteczka są mięciutki, rozpływające się w ustach. Idealne do kawy i herbaty. Na podstawie przepisu od Marty.

Składniki:
suche:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
mokre
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju (u mnie rozpuszczony kokosowy)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Suche i mokre składniki wymieszać łyżką w oddzielnych miskach. Dodać suche do mokrych, dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę.
Łyżką nakładać na wyłożoną papierem blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 14 minut. Znikają błyskawicznie :)

wegańskie ciasteczka z dyni

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)